D.MACHALA: Bol som jeden z tých, ktorí presadzovali Frešovo vystúpenie na Devíne

23.04.2012 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) - Medializované informácie, podľa ktorých predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) presadil zrušenie plánovaného vystúpenia Drahoslava Machalu na Národnej slávnosti, ktorú Matica slovenská spolu s BSK pripravuje na nedeľu 29. apríla, sa spisovateľa dotkli.

"Bol som jedným z tých, ktorí presadzovali, aby ste práve vy, pán Frešo, ako župan Bratislavského samosprávneho kraja a opozičný politik mali možnosť vystúpiť a aktívne sa zúčastniť na tejto slávnosti," uviedol dnes v otvorenom liste adresovanom Frešovi Machala. "Chcel som aj týmto krokom pomôcť budovať tradíciu, aby sme si pripomenuli významné míľniky v slovenských dejinách všetci spoločne, bez rozdielu na politickú príslušnosť a svetonázor," dodal Machala.

"Neviem o tom, že by ste boli priamy a očitý svedok udalosti z minulého týždňa," uviedol spisovateľ v liste s tým, že nie je verejný činiteľ a nesúhlasí so spôsobom, akým médiá incident medzi ním a spisovateľom Tomášom Janovicom interpretovali. "Som presvedčený, že v tomto štáte stále platí prezumpcia neviny, aj keď v kontexte minulotýždňovej udalosti so spisovateľom Janovicom išlo skôr o nedorozumenie a osobnú výmenu názorov," vyhlásil.

Janovic minulý týždeň informoval, že ho spolu s manželkou na bratislavskej Hlavnej pošte Machala fyzicky napadol. Machala to poprel. Polícia incident vyšetruje ako podozrenie zo spáchania priestupku.

Denník Sme dnes informoval, že Frešo presadzuje, aby Machala na Národnej slávnosti nevystúpil. "V súlade s rozhodnutím aj samotného Machalu aj našimi závermi a v súlade s tým, že vystúpia vedúci predstavitelia štátu, nie je priestor pre iné vystúpenia," povedal na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s Frešom predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Frešo otázku Machalovho vystúpenia nekomentoval.

"Nebudem verejne vystupovať v situácii, keď sa mi aj vďaka vašej príčinlivosti ľudia vyhrážajú fyzickou ujmou," uviedol dnes v otvorenom liste Machala.

Na Národnej slávnosti na Devíne, ktorú v nedeľu 29. apríla organizuje Matica slovenská (MS) v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), vystúpia popoludní s príhovorom traja predsedovia - predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Pôvodne zvažovaný prejav literáta Drahoslava Machalu do programu slávnosti napokon zaradený nebol.
 

Vyberte región